top of page

? מה זה ביבליותרפיה

מחברת כתיבה לביבליותרפיה

ביבליותרפיה

“אם המילה הבלתי נשמעת, הבלתי- נאמרת היא בלתי נשמעת ובלתי נאמרת: עדין המילה שלא נאמרה, המילה שלא נשמעה, המילה שבלא מילה המילה שבתוך העוטלם ולמען העולם: והאור האיר בחשכה ומול המילה העולם הלא גמול עוד התערבל סביב המרכז של המילה הדוממה”
ט.ס אליוט

" אבל המשוררים בעלי ברית חשובים הם לנו ועדותם ערכה גדול ביותר, כי על כן נתגלו הללו כבקיאים בדברים חשובים רבים מתחום המתרחש בחיי אדם, דברים אשר חכמי הספרים שבתוכנו אך לא ראו בחלומם, וביותר בתחום חיי הנפש הקדימו המשוררים אותנו , את האנשים מכל ימות השנה, משום שהם שואבים ממקורות שעודם כספר חתום לפני המדע" .

(השגיונות והחלומות בסיפור גראדיווה של ו' ינסן, 1907, זיגמונד פרויד)

 גם ביוון העתיקה וברומא ישנן התייחסויות שדרכן אנו רואים כי המחשבה בדבר כוחה המרפא של הספרות הוא עתיק יומין.
נמצאה כתובת בתבאי שבאלכסנדריה המתוארכת  לסביבות 300 לפני הספירה.  כתובת שהופיעה על שערי חדר בו אוחסנו הספרים של אחד מהמלכים בתקופה,  כמו מעין  ספריה .

 הכתובת  נחשבת למוטו הספרייה העתיק ביותר הידוע בעולם, ψῡχῆς ἰατρεῖον on, מתורגם: "בית המרפא לנשמה". בתרגום של גוגל שבדקתי לפני הקורס הוא תרגם לי - פונים לטיפול רפואי. וזו הכותרת בכניסה לחלל עם ספרים לספריה. 

התפתחות הביביותרפיה בעת המודרנית

תאוריית תגובת הקורא - איזר

"אי מוגדרות ותגובת הקורא בסיפורת"

"הקטעים הלא מוגדרים, הפערים של הטקסטים הספרותיים הם אלמנט יסודי של תגובה אסתטית, בדרך כלל הקורא אפילו אינו מודע לפערים כאלה... אף על פי כן, אין הם חסרי השפעה על קריאתו, שכן "ההשקפים הסכמאטיים" מתקשרים זה עם זה בלי הרף בתהליך הקריאה פירושו של דבר שהקורא ממלא את הפערים הנותרים. הוא מסלק אותם (מצמצם) באמצעות משחק חופשי של השלכות" ….." הקורא עצמו הוא המפיק…"

"פירושו של דבר שאובייקט ספרותי לעולם אינו מגיע לקצה מוגדרותו רבת הפנים. במילים אחרות לאובייקט ספרותי אי אפשר אף פעם לתת הגדרה סופית. "

הטקסט לא מגדיר עצמו, בפני עצמו, הקורא עושה זאת. הטקסט לא מוגדר, לא מספר משהו עד הסוף,הטקסט הספרותי לא אומר במפורש את מה שהוא מתכווון לומר, את הכוונה שלו, יש בו פערים. הקורא משלים אותם לפי הידוע לו מעולמו ומנסיונו, כדי לפענח ולהבין טוב יותר את הכתוב בטקסט, הוא עושה זאת במרחבי הפערים שיש בטקסט אלו הקורא נכנס לאינטרקציה עם עולמו הפנימי, הדמיון שלו. שם הוא מחפש משמעות ופיענוח של התחום הלא ברור ולא ידוע. ההבנה הזו מראה שבטקסט עצמו, מתוכו ישנם מרחבים הנוגעים בנפש האדם. פעולת הקריאה היא לא הפנמה  אלא פעולת גומלין מתמשכת דינאמית.המימוש של הטקסט לא קורא ומתרחש בטקסט אלא בקורא בכל קריאה של טקסט יש דיאלוג בין הקורא ובין הטקסט. 
(קריס-) העמימות לא מחלה של הטקסט אלא חיונית ומעניקה רב משמעותיות אסטתית. 

כמו כן המשמעות לכך היא שהקורא אקטיבי, דינאמי בתהליך הקריאה.  הקורא לא מתבונן פאסיבי- שותף אקטיבי מייצר משמעות.

"פירושו של דבר שאובייקט ספרותי לעולם אינו מגיע לקצה מוגדרותו רבת הפנים. במילים אחרות לאובייקט ספרותי אי אפשר אף פעם לתת הגדרה סופית. "

.התיאוריה שמה במרכז המפגש הפערים בטקסט הם התכונה המרכזית שעובדים איתה. לפער וההזדמנות לשמוע כיצד הקורא  ממלאו אותו ומשלים אותו.

ביבליותרפיה בהסטוריה

bottom of page